Wat is Diabetes Mellitus type II (suikerziekte)?

Diabetes Mellitus is een stofwisselingsziekte, die ontstaat wanneer het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt of wanneer de aanwezige insuline onvoldoende werkt. Hierdoor kunnen lichaamscellen onvoldoende glucose opnemen. Diabetes Mellitus type II is een vorm van suikerziekte waarbij het lichaam niet goed meer reageert op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten.

DM type II wordt ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Toch komt de aandoening op steeds jongere leeftijd voor, mede als gevolg van een inactieve leefstijl en overgewicht. Ook factoren als roken, ongezond eten en erfelijkheid spelen een rol in het ontstaan van DM type II.

Behandeling

De behandeling van DM type II is meerledig en bestaat uit een gedragsverandering op het gebied van leefstijl; meer bewegen en gezonder eten. Vaak dienen mensen met deze vorm van suikerziekte ook medicatie te gebruiken voor de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Soms moet er insuline gespoten worden.

DM en beweging

Spieren hebben glucose nodig om te kunnen functioneren. Als de spieren zich moeten aanspannen wordt de behoefte aan glucose groter, dus nemen ze meer glucose uit het bloed op. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, wordt de algehele bloedsuikerspiegel lager. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, is lichamelijke inspanning goed voor uw algehele gezondheid en uw welbevinden.

De effecten van lichamelijke inspanning op een rij:

  • De bloedsomloop verbetert
  • De bloedsuikerspiegel verlaagt
  • Het controleren van het lichaamsgewicht
  • Het uithoudingsvermogen neemt toe
  • Lichaamscellen worden gevoeliger voor insuline

Wat biedt SMC Rijnland aan diabetici?

SMC Rijnland is een sport medisch centrum dat gespecialiseerd is in DM type II. SMC Rijnland werkt nauw samen met huisartsen, praktijkondersteuners, diëtist en apotheek om de Diabeteszorg zo deskundig en nauwkeurig mogelijk in te vullen.

Iedere drie maanden biedt SMC Rijnland een beweeggroep aan voor mensen met suikerziekte. In deze beweeggroep worden diabetici gedurende drie maanden twee maal per week begeleid met bewegen. Tevens krijgen de diabetici uitleg over hun bloedsuiker en de bloedsuikermeter. Deelname aan deze beweeggroep kan uitsluitend op verwijzing van uw huisarts of specialist. De behandeling wordt vergoed door een beperkt aantal zorgverzekeraars. De fysiotherapeuten van SMC Rijnland kunnen u hierover meer vertellen.