Kinesio Taping

Kinesio Taping is een behandelwijze waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Spieren verzorgen mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Kinesio Taping  gebruikt dan ook elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.

Door middel van uitgebreid onderzoek en klinische studies, ontwikkelde Dr Kenzo Kase in 1973 in Japan een techniek genaamd Kinesiotaping. Hiermee kreeg hij internationale bekendheid tijdens de Olympische Spelen van Seoul van 1988. Inmiddels kent iedereen de stroken gekleurde tape op de huid van sporters.

Gewone sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden van een spier of gewricht te beperken. De sporttape wordt hiervoor onder druk aangebracht, dit met nadelige gevolgen voor de bloedtoevoer en lymfeafvoer. Het herstel van een blessure duurt hierdoor onnodig lang. KinesioTaping maakt gebruik van elastische tape. Deze tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven intact. Het Kinesio Taping  stelt u in staat op een geheel natuurlijke wijze te bewegen. En terwijl u sport of werkt, werkt uw lichaam zelf aan het herstel.

Kinesio Taping kan gebruikt worden in alle fasen van genezing (acute, subacute, revalidatie en preventief). Er zijn vijf belangrijke fysiologische effecten van Kinesiotaping:

  • Huid,  Kinesio taping stimuleert de mechanoreceptoren van de huid, vermindert de ontsteking en helpt bij pijnbestrijding.
  • Bloedsomloop / lymfestelsel, Kinesio taping tilt de huid op en zorgt voor ´rimpels´ in de huid waardoor lymfevocht zich gemakkelijker kan verplaatsen van ‘hogedrukgebieden’ naar ‘lagedrukgebieden’; hierdoor vermindert de pijn. De toepassing van de tape verhoogt ook interstitiële lymfatische stroming, verbetert vloeistofuitwisseling tussen weefsellagen, vermindert oedeem en egaliseert temperatuur van het weefsel.
  • Fascia, bij een blessure is het collageen verdikt wat als een soort lijm werkt, waardoor de weefsels aan elkaar blijven ‘plakken’. Kinesiotaping helpt het lichaam terug te keren naar de homeostase en zorgt voor directe beïnvloeding van de huid en onderliggende lagen.
  • Spier, Kinesio taping kan worden toegepast om spieren te ontspannen of te activeren. Het kan ook de bewegingsuitslag verbeteren, pijn verminderen, de spierlengte normaliseren en de vermoeidheid in de spier verminderen.

Gezamenlijk Kinesiotaping kan de biomechanica van het lichaam verbeteren. Het kan de ligamenten en de pezen ondersteunen en kan het bewustzijn van het lichaam verbeteren.

Download de folder Kinesio Taping