CI looptherapie

CI (Claudicatio intermittens) wordt ook wel in de volksmond etalagebenen genoemd. Het is een veel voorkomende vaataandoening dat wordt veroorzaakt door slagaderverkalking. De term etalagebenen wordt gebruikt omdat mensen met claudicatio intermintens noodgedwongen stil moeten staan vanwege pijn in één of in beide benen tijdens het lopen.

Zuurstoftekort in benen

De spieren in het lichaam hebben zuurstof nodig om te functioneren. Zuurstof wat wij allemaal nodig hebben, wordt aangevoerd door de bloedcirculatie. Slagaders pompen het bloed van het hart door het gehele lichaam. Tijdens het wandelen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan door de vernauwde slagaders kan worden vervoerd. Het zuurstoftekort in de beenspieren kan dan leiden tot symptomen als pijn, kramp, tintelen of een stijf gevoel. Door tijdens het wandelen even stil te staan vermindert de behoefte aan zuurstof, waardoor het pijnlijke gevoel binnen enkele minuten verdwijnt.

CI Looptherapie

De eerste behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens is looptherapie. SMC Rijnland is verbonden aan het ClaudicatioNet. De looptraining verloopt onder supervisie van een fysiotherapeut die extra geschoold is in CI. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije afstand vergroot worden. Uit onderzoek is gebleken dat de maximale loopafstand – gemiddeld genomen- minstens verdubbeld, maar vaak drie of wel verviervoudigd. Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar de behandeling heeft ook positief effect op de algehele conditie. Mensen met etalagebenen moeten leren om ‘door de pijn heen te lopen’. Dat is al een hele grote stap. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie maar ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze CI fysiotherapie of maak een afspraak met een van onze CI fysiotherapeuten.