COPD beweeggroep

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor luchtwegaandoeningen, chronische bronchitis en longemfyseem. Bij deze aandoening werken de longen en luchtwegen niet meer optimaal, omdat de elasticiteit verloren is gegaan. Helaas zijn de longen niet meer te herstellen en blijft COPD uw hele leven.

Klachten

Met COPD heeft u mogelijk meer last van benauwdheid, hoesten, kortademigheid, benauwdheid en gewichtsverandering. Vaak vanwege de klachten worden mensen geleidelijk minder actief. Dit heeft tot gevolg dat normale dagelijkse activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen of uzelf aan en uitkleden moeilijker wordt. Een goede conditie is zeer belangrijk. U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden om zo de benauwdheid te verminderen. Het omgekeerde is echter waar. Bewegen geeft meer lucht!

Beweegprogramma COPD

Het beweegprogramma wordt begeleid door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Wanneer u start met het beweegprogramma, vindt er allereerst een intakegesprek plaats. Tijdens het gesprek bespreken we samen met u wat u wilt bereiken met het beweegprogramma. We kijken naar de persoonlijke beperkingen in het dagelijkse leven. Na het gesprek worden er een aantal testen afgenomen om het beweegprogramma op maat af te stellen. Het bewegen vindt plaats in een klein groepsverband. De deelnemers in de groep zijn allemaal bekend met COPD en volgen een individueel beweegprogramma op maat. Daarnaast kunt u met de andere deelnemers ervaringen uitwisselen, elkaar ondersteunen en elkaar motiveren.

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze COPD behandeling of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.