Fysiotherapie

Fysiotherapie is voor mensen van alle leeftijden die als gevolg van een lichamelijke aandoening of beperking, problemen ondervinden tijdens het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven. De fysiotherapeuten van SMC Rijnland Leiden onderzoeken, behandelen, adviseren en begeleiden bij stoornissen in houding en/of bewegen.

Wanneer fysiotherapie?

Fysiotherapie kan toegepast worden bij klachten of blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld. Veel klachten in het houding – en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief worden beïnvloed.

Lichamelijke klachten

De klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend: pijn, krachtsvermindering, stabiliteitsproblemen, ademhalingsproblemen, zwellingen en bewegingsbeperkingen. De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten(trauma), het uitoefenen van werkzaamheden, als gevolg van een ongeval, een chronische aandoening of ontstaan zijn door veroudering.

Oefentherapie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Binnen het SMC Rijnland zijn twee oefenzalen met speciale apparatuur ingericht voor dit doel.

Preventieve behandeling

Naast het behandelen van klachten besteedt de fysiotherapeut ook veel aandacht en zorg aan de preventie van klachten, het voorkomen dat patiënten nog eens met dezelfde problemen worden geconfronteerd.

Erkende fysiotherapie

Fysiotherapie is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen fysiotherapeut mag noemen wanneer hij/ zij de 4-jarige gelijknamige HBO studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG registratie bezit en de verplichte bij- en nascholingen blijft volgen.

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten in onze locatie in Leiden.