Fysiotherapie

Fysiotherapie is voor mensen van alle leeftijden die als gevolg van een lichamelijke aandoening of beperking, problemen ondervinden tijdens het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven. De fysiotherapeuten van SMC Rijnland Leiden onderzoeken, behandelen, adviseren en begeleiden bij stoornissen in houding en/of bewegen.

Wanneer fysiotherapie?

Fysiotherapie kan toegepast worden bij klachten of blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld. Veel klachten in het houding – en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief worden beïnvloed.

Lichamelijke klachten

De klachten, waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen kunnen zeer uiteenlopend zijn: pijn, krachtsvermindering, stabiliteitsproblemen, ademhalingsproblemen, zwelling en bewegingsbeperkingen. De aandoeningen kunnen van chronische aard zijn zoals bij COPD of zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, door veroudering of als gevolg van een ongeval.

Oefentherapie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is oefentherapie. Oefentherapie is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en om spierkracht te vergroten. Daarnaast assisteert het bij het aanleren van een betere houding en kan een beter evenwicht gerealiseerd worden. Ook kan het gebruikt worden om om een betere ademhalingstechniek aan te leren of te ontspannen. Binnen SMC Rijnland zijn er op de verschillende locaties een of meer oefenzalen ingericht met speciale apparatuur om dit doel te bewerkstelligen.

Preventieve behandeling

Naast het behandelen van klachten, besteedt de fysiotherapeut ook veel aandacht en zorg aan de preventie van klachten. Dit verlaagt het risico voor patiënten om steeds met dezelfde problemen te worden geconfronteerd.

Erkende fysiotherapie

Fysiotherapie is een beschermd beroep. Dit houdt in, dat iemand zich alleen fysiotherapeut mag noemen wanneer hij/ zij naast een succesvol afgeronde 4-jarige HBO studie voor fysiotherapie tevens een BIG registratie bezit en de verplichte bij- en nascholingen blijft volgen.

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten op een van onze locaties in Leiden of Zoetermeer.