Manuele therapie

Manuele therapie wordt gegeven door een gespecialiseerde fysiotherapeut die extra expertise heeft met betrekking tot klachten aan het bewegingsapparaat. Dat is een verzamelnaam voor alles in uw lichaam wat direct met het bewegen te maken heeft. Manuele therapie is een 3 jarige master (MSc) opleiding als aanvulling op de fysiotherapie opleiding.

Manueel therapeut

Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, spieren en pezen, het zenuwstelsel en bloedvaten. De manueel therapeut kan door gebruik te maken van manipulaties (een handgreep waarbij soms een kleine knak gehoord wordt) in vele gevallen voor een snel herstel zorgen van klachten die met andere therapieën of medicijnen niet goed herstellen.

Beter functioneren

Manuele therapie is een behandelmethode die vooral direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en de omliggende spieren en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal aanvullende specifieke technieken en handgrepen.

Techniek manuele therapie

Door het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten dikwijls snel worden vergroot. Zo’n speciale mobilisatietechniek wordt dan een manipulatie genoemd. Dat kan soms gepaard gaan met een knappend geluid. In principe kunnen alle gewrichten behandeld worden, maar de manueel therapeut is het meest bekend door de manipulaties aan rug, nek en bekken. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze manuele therapie of maak een afspraak met een van onze manuele therapeuten op onze locatie in Leiden of Zoetermeer.