Leefstijltherapie

Waarom leefstijltherapie?

Het vergt discipline en inzicht om je leefstijl te verbeteren. Een leefstijltherapeut kijkt naar het totaalplaatje en helpt en begeleidt je om gedrag te verbeteren, wat kan leiden tot een gezonder leven en het verminderen van klachten en ziekten. Verder kan het verbeteren van je leefstijl zorgen voor beter herstel van lichamelijke klachten, minder medicatiegebruik, minder vaak een bezoek aan de (huis)arts en minder ziekenhuisopnames.

Wat kun je verwachten van SMC Rijnland Leefstijltherapie?

Leefstijl is onder te verdelen in slaap, voeding, beweging en psychosociale factoren. Gedurende de leefstijltherapie wordt ingezoomd op een of meerdere facetten van jouw leefstijl. De leefstijltherapeut zal een analyse maken van je huidige leefstijl en kan op basis daarvan leefstijltherapie geven. De leefstijltherapie kent een stapsgewijs en gepersonaliseerd karakter dat kan bestaan uit voedingsadvies, slaapcoaching, bewegingsadviezen en fysieke trainingen alsook tijd-, stress- en energiemanagement.

Leefstijltherapie tijdens het fysiotherapeutisch traject

Onze leefstijltherapeut is tevens (sport)fysiotherapeut en beschikt daardoor over kennis en vaardigheden die jou verder op weg kunnen helpen. Leefstijltherapie kan ondersteunend aan het fysiotherapeutisch traject ingezet worden. Bij lichamelijke klachten en tijdens revalidatietrajecten kan het verbeteren van de leefstijl bijdragen aan het herstel. Zo werk je vanuit het totaalplaatje aan je herstel.
De leefstijltherapeut werkt samen met alle fysiotherapeuten binnen SMC Rijnland maar ook met een bewegingswetenschapper, revalidatiewetenschapper, voedingsspecialist, slaapcoach, personal trainer en arts.

Leefstijltherapie voor iedereen wetenschappelijk bewezen

Het verbeteren van aspecten van de leefstijl is bewezen effectief bij langdurige pijn, diabetes, problematische bloedwaardes bij hart- en vaatziektes, overgewicht en chronische ziekten als reumatische artritis.
Ook ter voorkoming van klachten en ziekten is leefstijlverbetering wetenschappelijk bewezen effectief. Dit wordt preventieve gezondheidszorg genoemd.
Sporters hebben baat bij het verbeteren van de leefstijl om klachten te voorkomen, het immuunsysteem te versterken, prestaties te verbeteren en gezonder te sporten.

Erkende leefstijltherapeut

In 2023 heeft de SMC Academy samen met The Health Fundament de basisopleiding HBO-leefstijltherapie ontwikkelt. De leefstijltherapeut is een HBO-zorgprofessional die leefstijl in diens behandeling integreert. Leefstijltherapeut Jaap Wonders is de docent voor deze opleiding voor HBO-zorgprofessionals.

Laat je inspireren over hoe leefstijl kan bijdragen aan herstel en koop het SMC leefstijl e-book

Het leefstijlteam van SMC Rijnland heeft onder aanvoering van Jaap Wonders een e-book geschreven wat boordevol met nuttige informatie en gezonde tips staat. Ook vind je er antwoorden op veelgestelde vragen, de resultaten van een wetenschappelijk studie die SMC Rijnland in 2020 samen met de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd.

Kijk hier om dit e-book te bestellen en laat je inspireren over hoe leefstijl kan bijdragen aan herstel.

 

Populairwetenschappelijk leefstijlboek ‘Alledaags wonderlijk leven’

Leefstijltherapeut Jaap Wonders heeft een populairwetenschappelijk leefstijlboek (228 pagina’s) geschreven voor gezondheidsprofessionals, patiënten en iedereen die geen patiënt wil worden. Dit leefstijlboek bevat een rijk kleurenpalet aan kennis, adviezen en positieve boodschappen. Gezond leven gekoppeld aan positieve gezondheid, positieve psychologie, energie, natuur, gezond oud worden, voeding, beweging, slaap, houding, stress en pijn. Lees dit boek als je wilt weten hoe je van het alledaagse leven een wonderlijk leven kunt maken.
Alledaags wonderlijk leven‘ is te koop (€24,99) bij al onze locaties en is online te bestellen via de SMC Academy.
Klik hier om jouw exemplaar te bestellen.

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze leefstijltherapie of maak een afspraak met een van onze leefstijl-fysiotherapeuten op onze locatie in Leiden of Zoetermeer.