Nieuws

Sportnetwerk Alrijnland

Sportnetwerk Alrijnland is opgericht om sporters en patiënten in de regio Leiden bij te staan met hoog kwalitatieve sportmedische zorg. Sportartsen van het Alrijne Ziekenhuis, sportfysiotherapeuten van SMC Rijnland Fysiotherapeuten, sportdiëtisten van Diëtistenpraktijk Goldsmith en sportpodotherapeuten van Voetencentrum Wender werken samen om sporters in de regio Leiden te ondersteunen op het gebied van blessurepreventie, diagnostiek blessurebehandeling, advies en training.

Michael van der Werve – sportarts Alrijne Ziekenhuis
Maarten Verschure – sportarts Alrijne Ziekenhuis
Jaap Wonders – sportfysiotherapeut, manueel therapeut en leefstijltherapeut SMC Rijnland Fysiotherapeuten
Milou Goldsmith – diëtist met verdieping sportdietiek Diëtistenpraktijk Goldsmith
Laura Goudberg – podotherapeut met verdieping sportpodotherapie Voetencentrum Wender

www.alrijne.nl/sportgeneeskunde
www.smc-rijnland.nl
www.dietistengoldsmith.nl
www.podotherapeut.nl

Koop het smc rijnland leefstijl e-book en draag bij aan het goede doel spieren voor spieren.

Het leefstijlteam van SMC Rijnland heeft onder aanvoering van Jaap Wonders een e-book geschreven wat boordevol met nuttige informatie en gezonde tips staat. Ook vind je er antwoorden op veelgestelde vragen, de resultaten van een wetenschappelijk studie die SMC Rijnland in 2020 samen met de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd en een aankondiging die je niet wilt missen.
In het e-book komen allereerst vijf delen aan bod die gaan over leefstijl. Deel 1 gaat over bewegen; wij fysiotherapeuten zijn immers specialisten in beweging. Het tweede deel vertelt over voeding en hoe je voeding kunt inzetten bij herstel. Vervolgens kun je lezen over het belang van een goede nachtrust met praktische tips om beter te slapen. In het vierde deel komt het belangrijke psychosociale onderwerpen aan de orde, zoals sociale relaties, mindset en ontspanning. Ten slotte volgt er een hoofdstuk over afvallen, revalidatie en sport. Voor alle drie geldt dat het nastreven van een gezondere leefstijl voordelen kan bieden. Afsluitend vertellen we over gedragsverandering zodat je zelf de stap kunt zetten naar een gezondere versie van jezelf.
 
Het e-book is te koop voor het symbolische bedrag van €5 en de gehele opbrengst gaat naar het goede doel Spieren voor Spieren.
Wilt u het boek kopen? Stuur dan een mail naar jaap@smc-rijnland.nl

Online cursus leefstijl voor spieren

Samen met MSP opleidingen hebben wij een online cursus voor masseurs ontwikkeld die in het geheel in het teken staat van leefstijl voor spieren.
We gaan in op voeding, beweging, slaap en psychosociale factoren die een relatie hebben met spieren. Denk daarbij aan hoe leefstijlfactoren kunnen bijdragen aan het herstel van spierblessures, de preventie van spierklachten, het verminderen van spierspanning en het voorkomen van spierkramp.
Meer info over de cursus lees je terug op de website van MSP opleidingen.

Twee wetenschappelijke publicaties vanuit SMC Rijnland in 2021

Floortje Kemps heeft meegewerkt aan een systematische review over de surfschouder. Dit wetenschappelijke artikel is begin 2021 gepubliceerd in het tijdschrift Sports Medicine. In het artikel staat de literatuur over schouderklachten bij golfsurfers beschreven en tevens staan er voorbeelden van preventieve oefeningen in.
Jaap Wonders heeft een artikel geschreven over krachttraining bij voorstekruisbandrevalidatie. Dit artikel is verschenen in een special issue van Physios, een Nederlands vakblad voor fysiotherapeuten.

Wetenschappelijk artikel over leefstijl en welzijn tijdens de coronalockdown

Tijdens de eerste lockdown in 2020 hebben we in samenwerking met de Universiteit Leiden een onderzoek uitgevoerd onder ruim 800 werkende mensen (waaronder meerdere mensen die bij SMC Rijnland werken en onder behandeling waren). Daarbij waren we geïnteresseerd in de gevolgen van de coronamaatregelen – en dan vooral thuiswerken – op leefstijl en welzijn. Dit onderzoek in inmiddels gepubliceerd in het internationale peer-reviewed tijdschrift Frontiers in Psychology.

De resultaten uit deze studie laten zien dat leefstijl en welzijn op meerdere aspecten zijn veranderd tijdens de eerste coronalockdown. De conclusies zijn dat leefstijlgedrag (vooral slaap en bewegen) kan beschermen tegen de negatieve gevolgen van de vervaging van grenzen tussen werk en privé en emotionele uitputting voor geluk. Een gezonde leefstijl lijkt dus weerbaarder te maken. Maar tegelijkertijd blijkt het ook moeilijker voor mensen om gezond te leven (in termen van slaap, voeding, beweging en ontspanning) wanneer zij die vervaging van grenzen tussen werk en privé ervaren. Dat maakt leefstijl dus een belangrijk aandachtspunt tijdens lockdowns en thuiswerken.

U kunt het artikel hier lezen: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.607294/full

Door de ogen van een fysiotherapeut – september 2020

Lees hier een nieuwe poging om mijn ‘blik op’ op papier te zetten. Ik realiseer mij dat de afgelopen maanden vol hebben gezeten met aanpassingen rondom COVID-19, werken en studeren. Iedereen mag immers weer door de fysiotherapeut gezien worden en thuiswerken heeft over het algemeen niet de beste invloed op de fysiek. Na weken met drukte van de studie, heb ik mijn master inmiddels afgerond (!). Deze week wordt de vloer op de Dieperpoellaan vervangen en ik zit nu braaf te wachten totdat de Keiser-apparatuur is afgekoppeld zodat de mannen van de vloer komende week hun gang kunnen gaan.

Waar we een aantal maanden geleden nog moesten dromen van een wedstrijd op het voetbalveld (ik dan), is het inmiddels realiteit. Want ondanks de corona-maatregelen buiten de velden, mogen we op het veld de heilige 1.5m grens overschrijden en lekker een potje spelen. En wie zullen wij dan zijn om niet direct 2x per week een wedstrijd te spelen en een keer of vier per week op het veld te staan.
Voor ons stroomt het werk binnen, want helaas kunnen niet alle lichamen deze belasting direct aan. De rustperiode heeft er bij veel kinderen ook nog eens voor gezorgd dat het lijf de groeispurt heeft ingezet en dus extra reden om de belasting goed op te bouwen. Maar ja, we mogen weer…

Welkom in de tijd van topsport. Want men hockeyt, voetbalt of tennist niet meer, spelers trainen om de nieuwe Croon, Messi of Nadal te zijn. Trainen met het eigen team, het liefst 3xpw, individuele trainingen voor de techniek, daarnaast wordt er krachttraining thuis gedaan en nog een rondje hardgelopen. Zo kwam ik van de week een jongen met z’n vader tegen in de supermarkt, ik gok een jaar of 12; ‘Pap, mag ik met jou mee hardlopen komende weken, dan kan ik een beetje aan mijn conditie werken.’ ‘Je traint toch al drie keer met je team?’ ‘Ja, maar dat is toch heel anders?!’ Ik zei het toch? Topsport.

En bij (top)sport komen blessures kijken. Je presteert namelijk op de toppen van je kunnen en dat betekent tegelijkertijd dat je balanceert op de grenzen van je kunnen. Blessures zijn er in alle soorten en maten, de ene hamstringscheur is de andere niet en voor iedereen past een andere aanpak. Laat dat nou precies zijn waarom ik mijn vak zo leuk vind.

Vanaf maandag sta ik weer voor jullie klaar!

Christa