Nieuws

Vliegwieltraining ter preventie van sportblessures

Binnen SMC Rijnland werken we al geruime tijd met innovatieve trainingsmethodes. Een daarvan is vliegwieltraining.

Doordat oefeningen uitgevoerd worden onder continue weerstand, met excentrische overload en op hoge snelheid wordt er extra veel spieractiviteit en spiervermogen gevraagd. Dit komt niet alleen goed van pas in herstel van spier- en peesklachten en tijdens orthopedische revalidaties. We kunnen vliegwieltraining ook perfect inzetten voor het voorkomen van sportblessures.

Een recente studie uit 2018 (Monajati et al.) laat zien dat vliegwieltraining beter uit de bus komt vergeleken met oefeningen met lichaamsgewicht voor het voorkomen van risicofactoren die kunnen leiden tot hamstring- en voorste-kruisbandblessures.

Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’ bieden wij vliegwieltraining aan voor individuele sporters en sportteams. Het protocol met de oefeningen kunt u hier bekijken.

Unieke kansen voor sport-specifieke revalidatie

Christa van Roessel is een van onze fysiotherapeuten en manueel therapeut in opleiding. Zij is ons contact bij voetbalvereniging UVS in Leiden waar ze naast de fysiotherapie ook loopscholing en coördinatietraining geeft. Daarmee speelt ze een belangrijke rol in de ambitie van UVS om blessures zoveel mogelijk te voorkomen en om verantwoord om te gaan met spierbelasting en herstel. Over een paar maanden zullen haar ambities een nog groter bereik krijgen, als locatiemanager van de nieuwe vestiging van SMC Rijnland. Lees meer… “Unieke kansen voor sport-specifieke revalidatie”

Oefentherapie artrose in basisverzekering

Vorig jaar was het al ingevoerd. Toch nog even een reminder want we merken dat velen nog niet op de hoogte zijn. De oefentherapie bij artrose aan heup of knie kunt u gewoon verhalen op uw basisverzekering. Het gaat om 12 medisch noodzakelijke behandelingen die u gedurende een jaar kunt benutten. Vraag uw verzekeringsmaatschappij of u in aanmerking komt voor deze behandelingen.

Lees het hele bericht op de website van kngf.

Tariefwijziging en pinnen

Sinds december kunnen patiënten op de Oosterkerkstraat te Leiden direct na de behandeling afrekenen door te pinnen bij de balie.

Als u aanvullend verzekerd bent, verandert er niets; de rekening zal rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gaan. Indien u niet of onvoldoende verzekerd bent voor fysiotherapie, kunt u direct na behandeling te betalen (pin of contant).

Let op: vanaf 1 februari 2019 zal direct na de behandeling afrekenen verplicht worden indien u niet voldoende verzekerd bent voor fysiotherapie. Daarnaast worden de tarieven binnen onze praktijk per 1 januari 2019 aangepast. U vindt ze hier of in de wachtruimte van de praktijk.

Nieuwe locatie: Lammenschansweg

Vanaf 1 januari zal onze nieuwe locatie op de Lammenschansweg 15C open gaan.

Onze orofaciaal en manueel therapeut Michael de Rover zal hier aan de slag gaan op:

maandagmiddag en -avond (13.00 – 20.30),
woensdagochtend (08.00 – 12.30) en
donderdag (08.00 – 18.00).

Voor het maken van een afspraak, kunt u bellen naar ons centrale nummer in Leiden: 071 – 3411312.

Occlusietraining: innovatieve krachttraining

Vanaf heden hebben de fysiotherapeuten van SMC Rijnland de beschikking over occlusietraining.

Bij occlusietraining wordt de bloedtoevoer naar het te trainen lichaamsdeel gedeeltelijk afgesloten met een manchet, waarna oefeningen met lichte weerstand gedaan worden. Hierdoor krijgen de getrainde spiergroepen extra winst in omvang en kracht zonder dat er zwaar belast wordt.

Deze innovatieve krachttrainingsmethode is zeer geschikt voor mensen met krachtsverlies als gevolg van een operatie, artrose, kraakbeenproblematiek, botbreuk en spier- of peesklachten. Ook bij mensen met verminderde spierkracht en functionaliteit vanwege een algemene lage belastbaarheid en chronische klachten kunnen we occlusietraining inzetten.

SMC Rijnland beschikt over een occlusieband met drukmeter waardoor de afsluiting (occlusie) gereguleerd kan worden en er zodoende veilig en effectief getraind kan worden.

Vernieuwde rustmetabolisme meting

Wil jij weten of je een snelle of trage stofwisseling hebt? Hoeveel kilocalorieën je verbruikt gedurende de dag? Dit is belangrijk om te weten indien je wilt afvallen, sport in gewichtsklassen of herstellende bent van een ziekte of blessure. Kom langs bij SMC Rijnland voor onze vernieuwde rustmetabolisme meting.

Vier uur voor de test mag er niet gegeten worden, drinken mag wel. Kosten van de test zijn 50 euro. Hiervoor wordt uw rustmetabolisme gemeten, krijgt u een uitgewerkt verslag en advies op maat.

Neem contact op voor meer informatie of lees meer over de Rustmetabolisme meting.

Telefonische bereikbaarheid

Wellicht heeft u het al gemerkt: wij hebben een nieuwe telefoon. Dit om onze bereikbaarheid te verbeteren.

Zodra u ons belt, hoort u een welkomstboodschap. Blijft u vooral aan de lijn, dan nemen wij zo snel mogelijk de telefoon aan.
Indien de lijn bezet is, zult u te horen krijgen dat u in de wachtrij bent geplaatst. Ook dan kunt u aan de lijn blijven, u wordt vanzelf te woord gestaan.

Wij zijn iedere werkdag van 09.00 tot 12.30 en van 13.00 tot 17.00 bereikbaar. In een uitzonderlijk geval is onze telefoniste kort afwezig, en zult u tijdens deze tijden toch onze voicemail krijgen. Spreek wat in en u wordt teruggebeld, of probeer het na een kwartier nogmaals.