Orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie is een van de kernactiviteiten van SMC Rijnland. Wij kunnen u van dienst zijn na een kijkoperatie in de knie, operatie aan de schouder of indien u een nieuwe heup of knie krijgt.

Meer toepassingen

Orthopedische revalidatie is echter ook geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (botbreuk, enkel – of knieletsel, schouder – of elleboogklachten). Ook kan het voorkomen dat er juist geen operatie heeft plaatsgevonden, maar dat een (orthopedisch) chirurg u direct doorverwijst voor fysiotherapie.

Behandeldoelen orthopedische revalidatie

Het doel van de behandeling is het verbeteren van mobiliteit, coördinatie, spierkracht, stabiliteit en uw uithoudingsvermogen. Dit noemen we de ‘grondmotorische eigenschappen’. Deze vijf eigenschappen zijn voorwaardenscheppend voor een goede revalidatie. Of u nu bij ons komt voor revalidatie bij een nieuwe heup en 85 jaar oud bent of een topsporter met een nieuwe kruisband en 21 jaar oud bent. Het grootste gedeelte van de behandeling zal bestaan uit functionele oefentherapie. Hierbij wordt de lokale en algemene belastbaarheid verhoogd en worden de functies die u nodig heeft in uw dagelijks leven, tijdens uw werk en tijdens het sporten weer hersteld. De behandeling vindt plaats aan de hand van behandelprotocollen. Middels een digitaal patiëntenvolgsysteem wordt de voortgang van de behandeling inzichtelijk gemaakt. Zo kan beoordeeld worden of de met u vooraf ingestelde behandeldoelen zijn gerealiseerd.

Uitbehandeld?

Aan het eind van het behandelproces van uw orthopedische revalidatie worden nogmaals de voor u relevante eindmetingen en vragenlijsten afgenomen. Er word geëvalueerd of de vooraf gestelde behandeldoelen zijn bereikt en er wordt een verslag naar de specialist verstuurd.

Knierevalidatie

Het kniegewricht is één van de meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam waarin specifieke klachten en letsels kunnen ontstaan. SMC Rijnland heeft specialistische kennis op het gebied van specifieke knieklachten en knieletsels. Of het nu gaat om een voorste kruisbandletsel, een kijkoperatie in de knie, meniscus – of kraakbeenletsel of een totale knieprothese. Door een goede samenwerking en overleg met de orthopeden en chirurgen in de regio zijn de lijnen kort en garanderen wij optimale zorg.

Revalidatie voorste kruisband

De belangrijkste doelstellingen van de revalidatie na een voorste kruisbandletsel zijn herwinnen van een goede functionele stabiliteit en het herstellen van de spierkracht. Het revalideren na een voorste kruisbandreconstructie is een lange weg. De revalidatie is ingedeeld in een aantal fasen, waarbij u uiteindelijk weer op sportspecifieke niveau getraind wordt. Tijdens het revalidatie proces wordt er aandacht besteed aan de mobiliteit van de knie, de opbouw van spierkracht, de looptechniek, sprongtraining en core-stability. Dit alles is er op gericht om u naar gemiddeld zes tot acht maanden weer volledig te kunnen laten functioneren op het door uw gewenste niveau. Ook bestaat de mogelijkheid te starten met pre-operatieve (voor de operatie) of conservatieve (revalidatie zonder operatie) training.

Gespecialiseerde orthopeden en fysiotherapeuten

Het SMC Rijnland is aangesloten bij het landelijk netwerk Combined Quality Care Knieblessures. Dit is een netwerk van gespecialiseerde orthopeden en fysiotherapeuten op het gebied van knieblessures in het algemeen en voor herstel en revalidatie van de voorste kruisband in het bijzonder. Binnen dit netwerk heeft het SMC Rijnland de hoogste kwalificatie: een vijf sterren praktijk.

Overige knie-gerelateerde aandoeningen

Revalidatie van kniegerelateerde aandoeningen bij SMC Rijnland is meer gericht op actieve revalidatie dan op passieve revalidatie. Het herwinnen van spierkracht, gewrichtsmobiliteit, coördinatie, propriocepte en gewrichtsstabilisatie vormen de belangrijkste doelstellingen. Voor revalidatie na een totale knieprothese, een kijkoperatie in de knie, meniscus – of kraakbeenletsels, ook daarvoor bent u bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten in goede handen.

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze orthopedische revalidatie of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten in onze locatie in Leiden.