Virtual Reality behandeling

Virtual Reality

Virtual Reality (VR) is een digitale techniek waarbij het lijkt alsof je in een andere wereld bent. Door het dragen van een speciale VR-bril zie je beelden en een gehele omgeving verschijnen waar je door heen beweegt en alle kanten in op kunt. De VR-bril sluit je af van de buitenwereld en laat je in 3D een andere omgeving ervaren. Sensoren volgen de bewegingen van je hoofd en zodoende beweegt de VR-wereld met je mee.

Virtual Reality als fysiotherapeutische behandeling

Als fysiotherapeut kunnen wij via een tablet de bewegingen in de virtuele volgenen en de oefeningen bijsturen. Als patiënt wordt je door de oefeningen gemotiveerd om bewegingen in de virtuele wereld uit te voeren. Doordat je in een virtuele wereld oefent en daardoor minder focused op de klachten kan je makkelijker bewegen, wordt de angst voor bewegen minder en kunnen pijnklachten verminderen. De motoriek en coördinatie van het bewegen neemt ook toe door de oefeningen. Virtual Reality is als fysiotherapeutische behandeling bewezen effectief voor de behandeling van diverse nekklachten.
Door de sensoren op de VR-bril kunnen bewegingsuitslagen gemeten worden en zien de therapeut en de patiënt direct het resultaat van de behandeling. Dit motiveert en geeft vertrouwen.

Onze werkwijze bij Virtual Reality behandelingen

Onze fysiotherapeut of manueel therapeut neemt een onderzoek af en bekijkt of de patiënt in aanmerking komt voor de Virtual Reality behandeling. Wanneer een VR-behandeling tot de opties behoort worden er eerst met de VR-bril op testen gedaan om de beweeglijkheid van de nek in kaart te brengen. Vervolgens wordt er een VR-wereld gekozen waar opdrachten uitgevoerd moeten worden door middel van bewegingen van het hoofd en de nek. Aan het eind van de Virtual Reality behandeling worden de testen herhaald en het verkregen resultaat geanalyseerd. Als patiënt krijg je oefeningen mee om thuis mee aan de slag te gaan. Ook bestaat de optie om thuis met een VR-bril te oefenenen.

Wetenschappelijke onderzoeken Virtual Reality behandeling

Wittkopf, P. G., Lloyd, D. M., Coe, O., Yacoobali, S., & Billington, J. (2020). The effect of interactive virtual reality on pain perception: a systematic review of clinical studies. Disability and rehabilitation, 42(26), 3722–3733. https://doi.org/10.1080/09638288.2019.1610803
Tejera, D. M., Beltran-Alacreu, H., Cano-de-la-Cuerda, R., Leon Hernández, J. V., Martín-Pintado-Zugasti, A., Calvo-Lobo, C., Gil-Martínez, A., & Fernández-Carnero, J. (2020). Effects of Virtual Reality versus Exercise on Pain, Functional, Somatosensory and Psychosocial Outcomes in Patients with Non-specific Chronic Neck Pain: A Randomized Clinical Trial. International journal of environmental research and public health, 17(16), 5950. https://doi.org/10.3390/ijerph17165950
Nusser, M., Knapp, S., Kramer, M., & Krischak, G. (2021). Effects of virtual reality-based neck-specific sensorimotor training in patients with chronic neck pain: A randomized controlled pilot trial. Journal of rehabilitation medicine, 53(2), jrm00151. https://doi.org/10.2340/16501977-2786

Maak een afspraak

U kunt voor Virtual Reality behandeling bij ons terecht op locatie Gezondheidscentrum Roodenburg in Leiden
Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze Virtual Reality behandeling of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.