Diabetes type 2 beweeggroep

Diabetes type 2 is een vorm van suikerziekte waarbij het lichaam niet goed meer reageert op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten.

Niet alleen ouderdomskwaal

Diabetes type 2 wordt ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Toch komt de aandoening op steeds jongere leeftijd voor, mede als gevolg van een inactieve leefstijl en overgewicht. Ook factoren als roken, ongezond eten en erfelijkheid spelen een rol in het ontstaan van diabetes type 2.

Behandeling diabetes type 2

De behandeling van diabetes type 2 is meerledig en bestaat uit een gedragsverandering op het gebied van leefstijl; meer bewegen en gezonder eten. Vaak dienen mensen met deze vorm van suikerziekte ook medicatie te gebruiken voor de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Soms moet er insuline gespoten worden.

Diabetes type 2 en beweging

Spieren hebben glucose nodig om te kunnen functioneren. Als de spieren zich moeten aanspannen wordt de behoefte aan glucose groter, dus nemen ze meer glucose uit het bloed op. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, wordt de algehele bloedsuikerspiegel lager. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, is lichamelijke inspanning goed voor uw algehele gezondheid en uw welbevinden.

De effecten van lichamelijke inspanning op een rij:

  • De bloedsomloop verbetert
  • De bloedsuikerspiegel verlaagt
  • Het controleren van het lichaamsgewicht
  • Het uithoudingsvermogen neemt toe
  • Lichaamscellen worden gevoeliger voor insuline

SMC Rijnland voor diabetici

SMC Rijnland is een sport medisch centrum dat gespecialiseerd is in diabetes type 2. SMC Rijnland werkt nauw samen met huisartsen, praktijkondersteuners, diëtist en apotheek om de diabeteszorg zo deskundig en nauwkeurig mogelijk in te vullen.

Diabetes beweeggroep

Iedere drie maanden biedt SMC Rijnland een beweeggroep aan voor mensen met suikerziekte. In deze beweeggroep worden diabetici gedurende drie maanden twee maal per week begeleid met bewegen. Tevens krijgen de diabetici uitleg over hun bloedsuiker en de bloedsuikermeter. Deelname aan deze beweeggroep kan uitsluitend op verwijzing van uw huisarts of specialist. De behandeling wordt vergoed door een beperkt aantal zorgverzekeraars. De fysiotherapeuten van SMC Rijnland kunnen u hierover meer vertellen.

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze diabetes type 2 fysiotherapie of meld u aan voor onze diabetes beweeggroep.