Geriatriefysiotherapie

 

Fysiotherapie voor ouderen, dat is wat geriatriefysiotherapie is. Voornamelijk kwetsbare ouderen kunnen vaak hulp gebruiken van een fysiotherapeut om de gezondheid, zelfredzaamheid, kwaliteit van leven, participatie in de maatschappij en dagelijkse functies en activiteiten te verbeteren. Ook het voorkomen van gezondheids- en beweegproblemen en het verminderen van het risico’s om als ouder wordende persoon kwetsbaar te worden is het doel van de geriatriefysiotherapeut.

Bewegen is leven

Zodra je problemen ervaart met bewegen wordt je je bewust dat bewegen een zeer belangrijk onderdeel van ons leven is. Om gezond, vitaal en (veer)krachtig te leven moet je in beweging blijven. Voor ouderen is blijven bewegen mogelijk nog belangrijk aangezien lichaamsfuncties sneller achteruit gaan bij ouderen die weinig bewegen. Mensen passen zich makkelijk aan en dat geldt voor de bewegende mens ook. Sta je zonder handen op uit je stoel, neem je de trap en blijf je dagelijks wandelen en/of fietsen dan is de kans groter dat je lichaam gezonder en fitter blijft. Ook als er klachten of ziekten zijn ontstaan moet en zal een mens zich aanpassen om te kunnen blijven bewegen. Immers; zonder bewegen is er geen leven. Het lichaam en de geest hebben bewegen hard nodig. Bewegen beïnvloed onze gezondheid en heeft een directe invloed op de mate waarin we fysiek en cognitief verouderen. Bewegen vormt de kern van de geriatriefysiotherapie en binnen onze behandelingen focussen we ons dan ook vooral op dit vlak. Naast individuele fysiotherapie door een fysiotherapeut die zich richt op de ouder wordende mens, kwetsbare oudere en geriatrische patiënt bieden wij ook Medisch Verantwoord Bewegen aan. Medisch Verantwoord Bewegen betekent onder begeleiding en medisch verantwoord trainen, met als doel de gezondheid te herstellen, te bevorderen of te onderhouden.

Valpreventie

Het voorkomen van vallen bij ouderen kan iemand veel problemen besparen. Bij het ouder worden neemt je spierkracht en reactievermogen af waardoor de kans op vallen groter wordt. Veel valpartijen zijn eenvoudig te voorkomen met adviezen en trainingen. Dit doen wij middels oefentherapie om de balans, kracht, coördinatie, looppatronen en conditie te verbeteren en de angst voor bewegen, inactiviteit, verlies van spierkracht en de kans op vallen te verminderen. In het behandelplan hebben we diverse opties, zoals oefeningen in onze goed uitgeruste oefenzalen, huiswerkoefeningen, Pilates-oefeningen, vliegwieltraining en/of Medisch Verantwoord Bewegen. Daarnaast kunnen we een valanalyse afnemen om het risico op vallen te bepalen en op basis daarvan extra adviezen te geven.

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd op het gebied van bewegen en trainen. Binnen SMC Rijnland zijn er meerdere mogelijkheden om te bewegen en trainen. Zo kunt u Medisch Verantwoord Bewegen, Pilates oefeningen doen en trainen middels onze innovatieve Flywheel apparatuur. Alle drie effectief om spierkracht, balans en reactievermogen te trainen en zo de kans op vallen te verminderen. Wij zullen nagaan wat het beste is in uw situatie.

Bekijk onze infographic en filmpje om een impressie te krijgen.

Valpreventie infographic SMC Rijnland Fysiotherapeuten

 

Filmpje valpreventie