Unieke kansen voor sport-specifieke revalidatie

Christa van Roessel is een van onze fysiotherapeuten en manueel therapeut in opleiding. Zij is ons contact bij voetbalvereniging UVS in Leiden waar ze naast de fysiotherapie ook loopscholing en coördinatietraining geeft. Daarmee speelt ze een belangrijke rol in de ambitie van UVS om blessures zoveel mogelijk te voorkomen en om verantwoord om te gaan met spierbelasting en herstel. Over een paar maanden zullen haar ambities een nog groter bereik krijgen, als locatiemanager van de nieuwe vestiging van SMC Rijnland.

Ideale combinatie

Zelf is Christa een fanatieke voetballer. Ze speelde jarenlang op topniveau en inmiddels speelt ze in een vriendinnenteam bij UVS. Christa: “Drie keer per week trainen ging wat lastig samen met werk en studie. Daarom ben ik bij UVS in de 3e klasse gaan spelen. Maar niet minder fanatiek. We hebben met een aantal meiden zelf een team samengesteld en gaan er echt voor. De combinatie van zelf voetballen bij UVS en daar de fysiotherapeutische ondersteuning verzorgen is ideaal. Je kent iedereen in de organisatie en je kunt de spelers op die manier goed in de gaten houden.”

Subtiel verschil

Op maandagavond geeft Christa looptraining en draait ze het inloopspreekuur. “Vooral bij jonge spelers is het voor trainers lastig in te schatten wanneer een pijnklacht bijvoorbeeld een groeipijn is of een serieuze blessure. Daarom nemen ze het zekere voor het onzekere en laten ze mij ernaar kijken tijdens het spreekuur. Het is vaak een heel subtiel verschil wanneer iemand door kan spelen of behandeld moet worden. Dat is aan mij om vast te stellen.”

Stapje voor stapje revalideren

Op maandag en donderdagavond is er ruimte voor veldrevalidatie. De veldrevalidatie vindt onder andere plaats met voetballers tijdens hun revalidatie na een kruisbandreconstructie. Christa: “In het voetbal is dat een veel voorkomende blessure. En een vervelende, want het herstel zal ongeveer negen tot twaalf maanden in beslag nemen. Het duurt ook wel even voordat je weer voldoende vertrouwen hebt om de knie weer als vanouds te gebruiken. Letterlijk stapje voor stapje helpen we je weer vooruit. We beginnen op onze eigen locatie en later in het traject starten we daarbij trainingen op het veld. In goed overleg met de trainer kunnen spelers uiteindelijk weer vol aan de bak.”

Nieuwe locatie

Over een maand of twee worden deze mogelijkheden voor de (top)sport-revalidatie nog eens geoptimaliseerd. SMC Rijnland zal haar deuren dan openen in het nieuwe Gezondheidscentrum ’t Leidse Hout, tegenover het Alrijne Ziekenhuis Leiden, met Christa als locatiemanager. Deze locatie krijgt de nieuwste hightech apparatuur gericht op orthopedische revalidatie en de kruisbandrevalidatie zal in zijn geheel op deze locatie gaan plaatsvinden. “Met deze geavanceerde apparatuur kunnen we de kruisbandrevalidatie op een zo hoog mogelijk niveau laten plaatsvinden en voor alle (top)sporters de ultieme revalidatie neerzetten. Het is een eer om deze kans te krijgen en op deze manier samen met de sporter te werken naar return to sport en performance.”

Wilt u weten hoe wij u kunnen begeleiden tijdens uw orthopedische- of sport-revalidatie? Of wilt u weten hoe uw sportvereniging ook een hechte band kan opbouwen met onze sportfysiotherapeuten? Neem dan contact op.