Vliegwieltraining ter preventie van sportblessures

Binnen SMC Rijnland werken we al geruime tijd met innovatieve trainingsmethodes. Een daarvan is vliegwieltraining.

Doordat oefeningen uitgevoerd worden onder continue weerstand, met excentrische overload en op hoge snelheid wordt er extra veel spieractiviteit en spiervermogen gevraagd. Dit komt niet alleen goed van pas in herstel van spier- en peesklachten en tijdens orthopedische revalidaties. We kunnen vliegwieltraining ook perfect inzetten voor het voorkomen van sportblessures.

Een recente studie uit 2018 (Monajati et al.) laat zien dat vliegwieltraining beter uit de bus komt vergeleken met oefeningen met lichaamsgewicht voor het voorkomen van risicofactoren die kunnen leiden tot hamstring- en voorste-kruisbandblessures.

Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’ bieden wij vliegwieltraining aan voor individuele sporters en sportteams. Het protocol met de oefeningen kunt u hier bekijken.