Sportmassage

Sportmassage bij SMC Rijnland in Leiden

Sportmassage is een massage met een focus op de spieren. Tijdens een sportmassage verbeterd de doorbloeding van de spieren en worden afvalstoffen sneller uit het spierweefsel afgevoerd. De souplesse van spieren neemt toen en blessures kunnen sneller herstellen. Vocht en afvalstoffen in de spieren worden door de sportmasseur tijdens de massage afgevoerd, met  vermindering van pijn en vermoeidheid als resultaat. Een regelmatige sportmassage helpt om beter te presenteren en draagt bij een aan een sneller herstel van de spieren na het sporten. Ook voorafgaand aan het sporten wordt een sportmassage aangeraden om de stofwisseling te verhogen en goed voorbereid aan de start te staan.

Een sportmassage is ook geschikt voor mensen die niet sporten en gespannen of overbelaste spieren hebben.

Sportmassage, verzorging en blessurepreventies

Sportmassage is het complex van maatregelen, adviezen en vaardigheden op de gebieden van massage, verzorging en blessurepreventie.

 1. onder massage wordt verstaan het toepassen van een complex van handgrepen op een lichaamsdeel van een sportbeoefenaar met het doel diens lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van die sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen
 2. onder verzorging wordt verstaan het toepassen van tapen, bandageren, eerste hulp en reanimatie en het geven van adviezen inzake lichaamsverzorging, voeding, mentale verzorging en algehele hygiëne
 3. onder blessurepreventie wordt verstaan het toepassen van maatregelen en adviezen ten behoeve van de sporters en begeleiders ter voorkoming van sportletsels of verergering dan wel recidivering van letsels. Het tot wedstrijdfit begeleiden van de sporter na een aandoening en/of en behandeling in de (sport)medische of paramedische sfeer.
  bron: Masseurs Netwerk Nederland, https://masseursnetwerk.nl/behandelingen/sportmassage/

Sportmasseurs zijn geschoold in de volgende vakken:

 • Anatomie (bouw van het menselijk lichaam) en bewegingsleer
 • Fysiologie (functie van het menselijk lichaam) en inspanningsfysiologie
 • Theorie sportmassage
 • Praktijk sportmassage
 • Anamnese
 • Inspectie
 • Functietesten
 • Tapen en bandageren
 • Eerste hulp bij sportongevallen en reanimatie

Kosten

Een sportmassage valt niet onder de aanvullende verzekering van fysiotherapie. Vraag bij het maken van de afspraak naar het huidige tarief.

Opleiding sportmassage en verzorging bij de SMC Academy

De sportmasseurs die bij SMC Rijnland werken hebben hun opleiding genoten bij de SMC Academy.
Wil jij ook het verschil maken voor een sporter of sportteam, wil je veel over het menselijk lichaam leren, wil je andere mensen helpen, durf je anderen aan te raken en ben je op zoek naar een vakopleiding waar je direct mee kunt starten? Dan ben je bij deze erkende vakopleiding sportmassage en verzorging op het juiste adres!

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over sportmassage binnen SMC Rijnland of maak een afspraak met een van onze sportmasseurs in onze locatie in Leiden.