EPTE®


Heeft u last van chronische achillespeesontsteking of een tennisarm en wil deze maar niet herstellen? Of last van een hielspoor of fasciitis plantaris en heeft u onvoldoende baat bij  shockwave therapie of zooltjes? Dan zou Echogeleide Percutane Electrolyse (EPTE®) een behandelmogelijkheid zijn.

EPTE (Echogeleide Percutane electrolyse) is een nieuwe innovatieve behandelmethode voor langdurige peesklachten. EPTE is een techniek die bestaat uit een onder echogeleiding dunne dry-needling naald in de pees te brengen op de plaats van de beschadiging. Vervolgens wordt daar een lichte elektrische stroom toegediend. Dit veroorzaakt een nieuwe gecontroleerde reactie waardoor de pees opnieuw de kans krijgt om zichzelf op te bouwen. In combinatie met een intensief excentrisch trainingsprogramma én een ontlastende taping zorgt dit voor herstel van gezond en trekvast peesweefsel.

Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van echografie. Dit zorgt ervoor dat er nauwkeurig gewerkt kan worden en alleen het gebied behandeld wordt waar geen goed herstel plaats vindt. De gezonde delen van de pees worden dus ontzien.

Techniek

De techniek van EPTE is inzetbaar bij de niet goed en/of niet spontaan genezende peesproblemen. Daar waar ook shockwave onvoldoende baat heeft gegeven kan EPTE nog een oplossing zijn. Gemiddeld is er een pijnvrij functieherstel mogelijk binnen 4 tot 6 EPTE sessies. Ook bij maanden of nog langer bestaande chronische en therapieresistente peesproblemen is EPTE een effectieve behandelmethode! EPTE is een veilige techniek.

Onderzoek

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat EPTE hogere resultaatscores heeft dan de tot nu toe ingezette behandeltechnieken als PRP (injectie met bloedplasma), fricties (lokaal masseren van de pees), NSAID’s  (ontstekingsremmende geneesmiddelen) en corticosteroïde injecties.

Behandeling

Een behandeling van EPTE bestaat bij SMC Rijnland uit het in kaart brengen van het behandelgebied middels echografie. Hierbij wordt afhankelijk van de grootte van het gebied, de intensiteit en duur van de behandeling bekeken. EPTE behandeling wordt niet als pijnlijk ervaren. De meeste patiënten omschrijven de behandeling als ‘oncomfortabel’, maar gezien de korte duur (1-2 minuten) is deze zeer de moeite waard.
Een nareactie van 1 tot 3 dagen in de vorm van pijntoename, is een normale reactie en geeft aan dat de pees is aangezet tot herstel. Vervolgens wordt het oefenprogramma gestart .De eerst volgende EPTE behandeling kan tussen 5 en 8 dagen weer plaatsvinden.

Indicaties

  • Schouderregio/Tendinose of Tendopathie Suprapinatuspees
  • Elleboogklachten met name buitenzijde elleboog/Epicondylitis Lateralis
  • Achillespezen/Tendopathie
  • Hielspoor Fascitis Plantaris
  • Kniepees/Tendopathie Lig. Patella
  • Hamstrings
  • Lies- en schaambeenklachten/ Enthesopathie M. Adductor Longus
  • Pubalgia

Kosten


Per EPTE®-behandeling €30,00. 
Aantal behandelingen wordt geschat tussen de 4 tot 6 keer.
EPTE® is geen fysiotherapie en kan dan ook niet als zodanig worden gedeclareerd.
Let wel; naast de EPTE®-behandeling wordt er ook een behandeling fysiotherapie in rekening gebracht. Deze zal worden gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar indien uw aanvullende verzekering dit toelaat.